Nieuwsbrief

Curious for new music?
Curious for new music?
lees meer ...

SPECTRA newsletter april 2018

lees meer ...

SPECTRA op radio Klara
Menuet en Ligeti(Klara)
lees meer ...

SPECTRA 2018
januari 2018
lees meer ...

Een nieuw begin
SPECTRA opent zijn concertseizoen in het Nederlandse Maastricht. Tot slot: een begin is meteen ook het slotconcert van het 35e kunstenfestival Musica Sacra.

Tot slot terug naar het begin. Of beter, benadrukt componist Pintscher, Een Begin, één van vele denkbare. B(e)reshit is het eerste woord van de Hebreeuwse Tora, en daarmee ook van het boek Genesis in het Oude Testament van het Christendom.
lees meer ...

SPECTRA op het Holland Festival
SPECTRA staat vrijdag en zaterdag met het documentair muziektheater van Thomas Bellinck Keep Calm & Validate, met muziek van Joris Blanckaert, op het prestigieuze Holland Festival, een internationaal festival voor podiumkunsten in Amsterdam.
lees meer ...

CALL FOR SUBMISSIONS MUSIC THEATRE PLATFORM GHENT SUMMER ACADEMY (AUGUST 21ST – SEPTEMBER 10TH 2017)
Music Theatre Platform Ghent (MTPG) is a new initiative by four partners, all physically located at the Bijlokesite in Ghent. The partnership includes LOD music theatre (production house), Music Centre De Bijloke (venue), KASK and Royal Conservatory (School of Arts of University College Ghent) and SPECTRA (ensemble for contemporary music). All partners are involved in the international fields of contemporary music theatre and transmedial performance. Their ways of working within the scene are different yet highly complementary as organizational forces of the Music Theatre Platform Ghent.
lees meer ...

SPECTRA in Nederland en op het Kunstenfestivaldesarts
Na de geslaagde premières gaan de opera Menuet en het muziektheater Keep Calm and Validate deze en volgende week op toernee. Menuet staat deze week in Nederland, Keep Calm and Validate volgende week op het prestigieuze Kunstenfestivaldesarts in Brussel.
lees meer ...

Volg SPECTRA volgende week naar Mechelen, Gent en Brussel!

lees meer ...

Première Menuet
Componist Daan Janssens en regisseur Fabrice Murgia zetten in Menuet hun tanden in de existentiële thema’s van Louis Paul Boons gelijknamige roman en gaan in deze opera op zoek naar de spanning van de klassieke driehoeksverhouding die zich hier ontvouwt tot een grootse tragedie in huiskamerformaat.
lees meer ...

Word sympathisant van SPECTRA
Wil je als eerste onze nieuwste creaties zien? Je ontvangt twee vrijkaarten naar keuze voor één van de concerten uit onze seizoensbrochure.

Ben je geïnteresseerd in het creatieproces? Wees welkom op onze open repetities en avant-premières.
lees meer ...

Ligéti's zelfportret

lees meer ...

SPECTRA in januari
SPECTRA wenst jou en je dierbaren een creatief, inspirerend en muzikaal 2016 toe. Van ons mag je ook dit jaar heel wat concerten en producties verwachten.
lees meer ...

SPECTRA in november
Louis Andriessens minimalisme, een open repetitie in het Concertgebouw, De Grooten Oorlog en Lee Lee Nam.
lees meer ...

SPECTRA in oktober
Deze maand stuurt SPECTRA je op city-trip, naar Parijs en Amsterdam.
lees meer ...

Help 14 Emotions mogelijk te maken
In de nacht van 1 op 2 oktober speelt SPECTRA i.h.k.v. Nuit Blanche in de kerk Saint-Sulpice in Parijs de soundtrack op 14 Emotions. Deze video-installatie van Klaus Verscheure toont een hedendaagse interpretatie van de katholieke kruisweg. De technische uitvoering kost 8.000 euro, een kostenplaatje dat Nuit Blanche niet financiert.
lees meer ...

Nieuw seizoen bekend
Benieuwd naar onze concerten, happenings en samenwerkingen voor volgend seizoen? Check onze website (selecteer seizoen 16-17). Noteer alvast met stip in je agenda:
lees meer ...

Een wereldpremière voor bajan-liefhebbers
Deze maand twee premières: Zonder Bloed van LOD Muziektheater en de wereldpremière van BlackBox...(-untrennbar?), met de bajan in de hoofdrol.
lees meer ...

Pluriversum eert Lucien Goethals
SPECTRA brengt nieuwe cd uit naar aanleiding van tiende verjaardag van overlijden van Gentse componist.
lees meer ...

SPECTRA in februari
Minimal Music in het S.M.A.K., een hertaling van de Franco-Vlaamse polyfonisten in Tilburg en een optreden op de provinciale prijsuitreikingen in Gent. Dat mag je van ons deze maand verwachten.
lees meer ...

SPECTRA in januari
SPECTRA wenst jou en je dierbaren een creatief, inspirerend en muzikaal 2016 toe. Van ons mag je ook dit jaar heel wat concerten en producties verwachten.
Op 21 januari brengen we in S.M.A.K. Songs on Conceptual Art, het derde concert in de reeks rond Sol LeWitt.
lees meer ...

Ontmoetingen
Wanneer beeldende kunst en muziek elkaar ontmoeten: SPECTRA voor de tweede keer in S.M.A.K. met Sol LeWitt en Minimal Music. Wanneer een strip en muziek elkaar ontmoeten: Lint binnenkort op cd. En wanneer informatie en grafisch design elkaar ontmoeten: onze opgefriste website online.
lees meer ...

Fieldrecordings
Zaterdag brengt SPECTRA in BE-PART, het platform voor actuele kunst in Waregem, Fieldrecordings of my own environment, een performance bij de tentoonstelling ça vous intéresse l’architecture? van Joris Van de Moortel. Deze veelzijdige kunstenaar componeerde samen met Thomas De Prins de muziek.
lees meer ...

Vier keer in concert in het S.M.A.K.
Vanaf 12 november creëren we in het S.M.A.K. in Gent vier concertavonden bij 'Wall Drawing Nr.36' van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Sol LeWitt.
lees meer ...

SPECTRA in deSingel en op Iedereen Klassiek
Deze week kan je SPECTRA twee keer aan het werk zien. Op donderdag 8 oktober brengen we de creatie In Nomine Lucis in deSingel in Antwerpen en zaterdag 10 oktober staan we in het Concertgebouw van Brugge voor Iedereen Klassiek.
lees meer ...

Een najaar op weg naar ongekende paden
Het gloednieuwe programmaboekje van SPECTRA rolt van de persen. Hierin een overzicht van wat je dit najaar van ons mag verwachten. Vanuit de kern tasten we oude en nieuwe grenzen af en zijn we op weg naar nog ongekende paden, met als enige zekerheid de reisgenoten. Ook jij kan ons vergezellen!
lees meer ...

DIVA
Vrijdag presenteren SPECTRA en het notabu.ensemble neue musik uit Düsseldorf het ijzersterk avondvullend programma DIVA in De Bijloke. Voor het eerst werken de twee ensembles samen en staan ze samen op scène.
lees meer ...

Internationale top in mei
Drukke mei-maand voor SPECTRA. We spelen op het RUMOER!-festival in het Concertgebouw van Brugge en maken een unieke wereldcreatie met de gelauwerde IJslandse filmcomponist Jóhann Jóhannsson.
lees meer ...

De onvoltooide zoektocht van een beklijvende artieste
Dit weekend brengen we in Kunstencentrum NONA in Mechelen de muziek van Elle est moi und töte mich, een kameropera over wat de laatste seconden van het leven van Romy Schneider hadden kunnen zijn, net voor ze in Parijs stierf op 29 mei 1981.
lees meer ...

Shelter
Shelter. Een toevluchtsoord. Een veilige schuilplaats wordt bedreigd door de vernietigende krachten van de natuur. Magistraal oratorium met video voor groot ensemble. Met SPECTRA, Ictus, G.A.M.E. en Trio Mediaeval.
lees meer ...

Frühlings Erwachen, een nieuwe en unieke samenwerking
Dit weekend brengt SPECTRA o.l.v. dirigent Filip Rathé voor u de muziek van Frühlings Erwachen. Voor deze opera van Benoit Mernier werkt SPECTRA samen met de International Opera Academy en regisseur Guy Joosten. Frederik Neyrinck bewerkte hem. Vrijdag krijgt u het resultaat van dit unieke project voor het eerst te zien en te horen in de Minardschouwburg van Gent.
lees meer ...

Kubrick's Bone
Is het een illusie om te geloven dat het mogelijk is een plan uit te stippelen, rationeel of irrationeel, wanneer de weg ons van ideologie langs wapens en technologie naar lijden leidt? Misschien zoeken we het beter elders, weg van dit dwaalspoor, en kunnen het paradijs op onze eigen oude denkbeelden veroveren: "Thou shalt possess a paradise within thee, happier farr” (Milton). Durft u mee in de spiegel kijken?
lees meer ...

LINT, een graphic novel op muziek
Graag vragen we jullie aandacht en - als het even kan - enthousiasme voor dit unieke concert in Brussel, georganiseerd door Ars Musica ! Muziekensemble SPECTRA speelt LINT; een graphic novel op muziek. Die muziek werd gecomponeerd door Walter Hus, die het stripverhaal van Chris Ware verklankte.
lees meer ...

Rebels with a cause - SPECTRA
Op maandag 17/11 in Espace Senghor (Brussel) speelt SPECTRA een uniek concert met soliste Esther Lybeert.
lees meer ...

SPECTRA op twee internationale festivals
Graag kondigen we aan dat SPECTRA deze maand present geeft op twee internationale, gerenommeerde festivals: TRANSIT & GAIDA.
lees meer ...

SPECTRA seizoen '14-'15
Er is geen weg, maar gaan moéten we. Drie maal zeven jaar geleden begon SPECTRA vol nieuwsgierig enthousiasme een zoektocht naar muziek van onze tijd en haar plaats in onze maatschappij. Ook dit seizoen zetten we deze reis verder, met verkregen antwoorden en steeds nieuwe vragen als bagage, met een schare componisten – waarmee we in de loop der jaren een hechte band ontwikkelden – als trouwe reisgenoten en met historische voorgangers als bakens.
lees meer ...

SPECTRA: "muziek van de verwondering"
Onze cd '20 years; for the record' doet het goed!
lees meer ...

Spiegels in Antwerpen en Ronse
In een unieke regie van scenograaf/fotograaf Stef Stessel speelt de Franse pianiste Claire Chevallier op haar Erard-piano 'Miroirs', vijf stukken van Maurice Ravel. SPECTRA laat ze reflecteren in evenveel parels uit een recent verleden. Het resultaat is een beklijvende muzikale dialoog.
lees meer ...

SPECTRA speelt 2 maal in Gent
SPECTRA speelt op vijf dagen tijd maar liefst twee keer dicht bij huis: op 15 en 20 maart staan er twee Gentse concerten op het programma.
lees meer ...

SPECTRA-cd nu verkrijgbaar
Om haar 20-jarig bestaan te vereeuwigen, maakte SPECTRA i.s.m. Radio Klara een cd van haar verjaardagsconcert '20 years; for the record' op 25 oktober 2013.
lees meer ...

SPECTRA-dirigent Filip Rathé in de prijzen
Op zaterdag 25 januari viel dirigent Filip Rathé voor een tweede maal op enkele weken tijd in de prijzen. Hij mocht de felbegeerde Klara ontvangen met de titel 'Musicus van het Jaar'.
lees meer ...

SPECTRA wenst u een prettig eindejaar
Geen kerstkaartje of ander drukwerk van SPECTRA dit jaar, maar digitale, milieuvriendelijke, oprechte, warme wensen voor het einde van 2013 en een sprankelend 2014. Wij spelen onze laatste concerten van dit jaar en maken ons klaar om u in 2014 opnieuw muzikaal te verwennen.
lees meer ...

Winterplannen
Eerst en vooral willen we jullie hartelijk bedanken voor jullie talrijke aanwezigheid en de fijne reacties op ons verjaardagsconcert.
lees meer ...

SPECTRA laat van zich horen
Het seizoen 2013-2014 wordt bijzonder druk voor SPECTRA. Met maar liefst 8 verschillende grote producties, belooft het een bewogen jaar te worden.
lees meer ...

SPECTRA 20!
Maandag 31 mei 1993. In de Balzaal van de Gentse Vooruit brengen acht enthousiaste musici werk van Frank Nuyts, Karel Goeyvaerts, Arnold Schönberg en Morton Feldman.
lees meer ...

20 jaar SPECTRA!
Op 31 mei is het exact 20 jaar geleden dat het SPECTRA Ensemble zijn eerste concert gaf, in de balzaal van de Vooruit. SPECTRA werd opgericht door Filip Rathé, nu nog steeds artistiek leider van het ensemble, en Geert Dhondt.
lees meer ...

SPECTRA brengt stripopera Lint naar Kortrijk, Gent en Oostende!
Lint, de stripopera met muziek van Walter Hus, gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Chris Ware, werd al op verschillende locaties enthousiast onthaald na de première in de KVS in maart 2012. Binnenkort is het project ook te gast op Festival van Vlaanderen Kortrijk, Vooruit 100 en Theater aan Zee.
lees meer ...

SPECTRA viert gemeenschappelijke roots I.P.E.M. tijdens Week van de Hedendaagse Muziek
De Week van de Hedendaagse Muziek van het Gentse Conservatorium staat dit jaar volledig in het teken van 50 jaar elektronische muziek en het I.P.E.M.
lees meer ...

Exaudi voert nieuwste creatie Filip Rathé uit / Boek nu je tickets voor Lint op M!nd the Book
De Britse dirigent James Weeks stelt een hedendaags Italiaans madrigaalboek samen. Daartoe nodigt hij leidinggevende componisten van vandaag uit om een bijdrage te leveren en de madrigaalkunst van weleer een hedendaagse invulling te geven. Componisten als Christian Wolff en Michael Finnissy én artistiek leider van het SPECTRA Ensemble, Filip Rathé, zegden reeds toe.
lees meer ...

Middle East in Breda en Charleroi / LINT op M!nd the book
Middle East (Frank Nuyts, 2011), een coproductie van SPECTRA en LOD, werd al op verschillende locaties in binnen- en buitenland enthousiast onthaald. Volgende week is SPECTRA met deze productie ook te gast in Breda en Charleroi.
lees meer ...

Uitnodiging Verjaardagsconcert
SPECTRA bestaat dit jaar 20 jaar en dat moeten we vieren! Graag nodigen we je dan ook uit voor ons verjaardagsconcert op 25 oktober om 20u in het Kraakhuis van Muziekcentrum De Bijloke in Gent.
lees meer ...

Bij de Buren en vooruitblik 2013
SPECTRA gaat op bezoek bij de buren: twee ensembles, twee componisten, elk uit één van de aangrenzende landen, samen en tegenover elkaar.
lees meer ...

'Miroir des Miroirs' en de ISCM World Music Days 2012
Onder de titel 'Miroirs' schreef de Franse impressionistische componist Maurice Ravel in het begin van de 20ste eeuw vijf karakterstukken voor piano, een eerbetoon aan enkele van zijn collega-kunstenaars uit het controversiële kunstenaarscollectief 'Les Apaches'.
lees meer ...

Nieuw seizoen
SPECTRA's seizoen vangt aan met de afsluiting van de Gentse stadstentoonstelling TRACK, waarbij meer dan 40 kunstenaars gedurende de zomermaanden in openbare en semiopenbare ruimtes van de Gentse binnenstad exposeerden.
lees meer ...

Vooruitblik mei 2012
Voor 'Douze Chansons' liet SPECTRA 12 gedichten uit de gelijknamige dichtbundel van Maurice Maeterlinck muzikaal omkaderen door componisten uit binnen- en buitenland.
lees meer ...

Nieuwsbrief Februari 2012
SPECTRA heeft het nieuwe jaar stevig ingezet met een planetenweekend in Amsterdam. En het drukke voorjaar gaat verder, waarbij er meer dan muziek alleen te beleven valt...
lees meer ...

EXTRA NIEUWSFLASH 12/11
FRANK NUYTS wint de Provinciale prijs Nieuwe Muziek 2011 voor zijn compositie MIDDLE EAST.
lees meer ...

Nieuwsbrief oktober-november 2011
Jong Vlaams componistentalent opent TRANSIT.
lees meer ...

Nieuwsbrief september 2011
SPECTRA start nieuw concertseizoen tijdens OdeGand.
lees meer ...

Nieuwsbrief mei 2011/b
Architect Jo Van Den Berghe en componist Jeroen D'hoe vinden elkaar in het artistieke onderzoeksproject New Feet for 5 Years a Minute.
lees meer ...

Nieuwsbrief mei 2011
Japan en het Westen. De twee ontmoeten elkaar geregeld, muzikaal zelfs op een heel intense manier. Componisten Toru Takemitsu en Toshio Hosokawa combineerden het Japansemondorgel shô met westerse instrumenten, een niet alledaagse ontmoeting.
lees meer ...

Nieuwsbrief maart 2011
In 2007 riep het Componisten Archipel Vlaanderen haar leden op tot het schrijven van een vingerafdruk, een korte compositie voor de bezetting van SPECTRA. Op deze cd hoort u een ruime selectie van de werkjes.
lees meer ...

Songs of Wars
In 'Songs of Wars I Have Seen' beschrijft Gertrude Stein het dagelijkse leven van vrouwen in oorlogstijden. De Duitse componist Heiner Goebbels liet zich door haar boek inspireren voor een theatrale compositie, overwegend door vrouwen uitgevoerd.
lees meer ...

Frankenstein nu verkrijgbaar
Het luisterboek Frankenstein is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel.
lees meer ...

Nieuwsbrief januari 2011
SPECTRA wenst u en uw familie van harte fijne feestdagen en verwelkomt u graag in 2011 met...
lees meer ...

SPECTRA nodigt je uit
SPECTRA & WIT.H vzw, een ontmoeting tussen twee werelden met een andere muzikale logica.
lees meer ...

Avanti!
SPECTRA start het seizoen op de fiets en geeft drie concerten tijdens de muzikale fietstocht Avanti!
lees meer ...

 


Privacybeleid Spectra