Spectra Ensemble
 
DIVA

Vrijdag presenteren SPECTRA en het notabu.ensemble neue musik uit Düsseldorf het ijzersterk avondvullend programma DIVA in De Bijloke. Voor het eerst werken de twee ensembles samen en staan ze samen op scène. SPECTRA gaat Vlaams met werk van Serge Verstockt en Filip Rathé, terwijl notabu werk uitvoert van Edgar Varèse en de wereldpremière brengt van PG Dada van de in Duitsland populaire Moritz Eggert. De twee ensembles sluiten na de pauze samen de avond af met Recital I (for Cathy) van Luciano Berio. Twee diva’s staan mee op het podium: coloratuursopraan Elise Caluwaerts en mezzosopraan Marta Wryk.

 

SPECTRA opent met werk van Serge Verstockt. Feuillage du Coeur uit 1995 is het eerste vocaal werk van de Vlaamse componist. Hij liet zich inspireren door een gedicht van Maurice Maeterlinck (1862-1949). De dichter evoceert een wirwar van planten met daartussen een lelie die, als beeld voor de compromisloze zoektocht naar artistieke zuiverheid, hoog boven de rest uitstijgt. Feuillage is bijzonder kwetsbare en aangrijpende muziek, met een vleugje relativerende theatraliteit. De twee klarinetten zijn perfect uitgebalanceerd met de stem van coloratuursopraan Elise Caluwaerts.


Elise Caluwaerts © lalo gonzalez

Notabu laat je met Octandre, het werk van Edgar Varèse uit 1923, proeven van de voor de componist zeer typerende zoektocht naar verrassende en nieuwe klankcombinaties.

 

In El agua y la muerte gebruikt Filip Rathé twee gedichten van Federico Garcia Lorca (1898-1936) over de verdrinkingsdood. In del Niño Muerto (voor ensemble en sopraan) en in de La muchacha dorada’ (voor piano en sopraan) nodigen vele en vaak mysterieuze symbolen uit tot het maken van associaties en transformaties.

 

Wereldpremière

PG Dada is een woordspeling en een dadaïstische allusie op PEGIDA, de extreem-rechtse, xenofobische en islamofobe organisatie die vorig jaar is opgericht in Dresden en ook bij ons niet onbesproken blijft. Eerder dan een politiek statement, gaat dit werk over de beperkingen die mensen elkaar opleggen. “Absoluut voor of absoluut tegen immigratie, we beleven er plezier aan elkaar restricties op te leggen”, aldus componist Moritz Eggert. PG Dada leest dan ook meer als een pleidooi om de restricties zelf te gaan beperken.

Samen op scène

Na de pauze brengen SPECTRA en notabu samen Recital I (for Cathy). Luciano Berio schreef de muziek voor zijn vrouw Cathy Berberian in 1972. De zangeres bestijgt het podium om daar te merken dat de pianist er niet is. Ze staat alleen voor het publiek. Vertwijfeld vangt ze aan met Monteverdi, begeleid door een klavecimbel. Ze vertelt, zingt Bach, Ravel, Purcell, De Falla, Milhaud, Bernstein, Schönberg... en Berio zelf. Meer dan veertig vocale meesterwerken passeren de revue als fragmenten uit een ijldroom waarin de zangeres steeds dieper wegzakt.

Kai Anne Schuhmacher zet dit dramatisch oeuvre van Berio op een expressieve manier in scène. Muzikanten dragen een masker, de zangeres voert een voortdurende innerlijke strijd met zichzelf en met de enorme toevloed aan informatie die ze moet verwerken.

Bekijk hier een fragment


 

Programma

Serge Verstockt (°1957) Feuillage du Coeur - 1995

Edgar Varèse (1883-1965) Octandre - 1923

Filip Rathé (°1966) El agua y la muerte - 2014

Moritz Eggert (°1965) PG dada - 2014

Luciano Berio (1925-2003) Recital I (for Cathy) - 1972


Regie

Kai Anne Schuhmacher (Berio)

Uitvoering

SPECTRA (Verstockt, Rathé)

notabu.ensemble neue musik (Varèse, Eggert)

SPECTRA en notabu.ensemble neue musik (Berio)

 

coloratuursopraan: Elise Caluwaerts (Verstockt en Rathé)

mezzosopraan: Marta Wryk (Berio)

 

Muzikale leiding

Filip Rathé (Verstockt, Rathé)

Mark-Andreas Schlingensiepen (Varèse, Eggert, Berio)

 

Praktisch

“DIVA” – vrijdag 5 juni 2015 om 20u in De Bijloke Gent. Meer info en tickets.

Twee dagen later, op zondag 7 juni 2015 om 19u, staan we met deze productie in de Tonhalle van Düsseldorf.

DIVA is het eerste samenwerkingsproject van SPECTRA en notabu.ensemble neue musik.   

 

 
Facebook Soundcloud YouTube Flickr
Spectra ensemble for contemporary music

Bijlokekaai 3, 9000 Gent | info@spectraensemble.com

Uitschrijven