Spectra Ensemble
 
De onvoltooide zoektocht van een beklijvende artieste

Dit weekend brengen we in Kunstencentrum NONA in Mechelen de muziek van Elle est moi und töte mich, een kameropera over wat de laatste seconden van het leven van Romy Schneider hadden kunnen zijn, net voor ze in Parijs stierf op 29 mei 1981. De regie is van Ruud Gielens, het libretto van Tom Hannes en de muziek van Joris Blanckaert. Patricia Canino zorgt voor het lichtontwerp en de kostuums. Filip Rathé dirigeert.

 

Wie is Romy Schneider? Als één grote flashback ontrafelen we de mythe achter een vrouw die worstelt met haar zelfbeeld. Aan de hand van persoonlijke herinneringen en flarden uit haar films en interviews, reconstrueren we het woelige leven van de Frans-Duitse actrice. Getekend door rampspoed, een aaneenschakeling van conflicten en een voortdurende innerlijke strijd, valt ze uiteen in verschillende persoonlijkheden. Op scène meesterlijk uitgewerkt aan de hand van drie personages: een rode, een gele en een groene Romy.

 

 

De opera is een beklijvende spiegel van de onvoltooide zoektocht van de artieste. Hij zweeft zoekend tussen gespleten tragiek en liefdevolle overgave. Oorspronkelijk geschreven in opdracht van de International Opera Academy uit Gent, is hij herwerkt in functie van de regie van Ruud Gielens. Tom Hannes schreef het libretto, Joris Blanckaert de muziek, die balanceert tussen het nostalgische van het Franse chanson en de speelse lichtheid van Wenen. SPECTRA zorgt voor de uitvoering.

Een voorproefje? (Her)bekijk de reportage van het Canvas-programma Hoera Cultuur! van vrijdag 17 april.

Van en met Ruud Gielens (regie), Tom Hannes (libretto), Joris Blanckaert (compositie), Patricia Canino (lichtontwerp en kostuums) en Filip Rathé (dirigent).

Cast Elise Caluwaerts (coloratuursopraan), Lilith Verhelst (sopraan), Yvette Loynaz (sopraan), Bruno De Canne (bariton), João Pedro Coelho Cabral (tenor) en Fernando Guimarães (tenor).
SPECTRA Pieter Jansen (viool), Veerle van Gorp (viool), Bram Bossier (altviool), Peter Devos (cello), Gabi Sultana (piano) en Frank Van Eycken (percussie).


Productie NONA en SPECTRA - Coproductie Cultuurcentrum Mechelen en Festival van Vlaanderen, Mechelen Hoort Stemmen.

Elle est moi und töte mich gaat in première op donderdag 23 april en speelt nog op vrijdag 24 april om 20u30 en op zondag 26 april om 15u in Kunstencentrum NONA, Begijnenstraat 19-21, 2800 Mechelen. De voorstelling is volledig uitverkocht.

Op vrijdag 29 mei om 19u. brengen we de opera nog op de Operadagen Rotterdam.

RUMOER!
Op zondag 3 mei om 10u30 spelen we in het Concertgebouw van Brugge i.k.v. het festival RUMOER!, een vierdaags muzikaal evenement over angst en fascinatie voor lawaai tijdens de Groote Oorlog. Meer info over dat programma volgt. Luister alvast hier naar het spotje op Klara.

 
Facebook Soundcloud YouTube Flickr
Spectra ensemble for contemporary music

Bijlokekaai 3, 9000 Gent | info@spectraensemble.com

Uitschrijven