Spectra Ensemble
 
SPECTRA op twee internationale festivals

Beste muziekliefhebber

Graag kondigen we aan dat SPECTRA deze maand present geeft op twee internationale, gerenommeerde festivals; TRANSIT & GAIDA.


TRANSIT 
We beginnen in Leuven, waar we het Festival voor Nieuwe Muziek TRANSIT openen in STUK, Leuven.

Hoezeer TRANSIT ook vooruitkijkt, het openingsconcert 2014 is een gelegenheid om ook even terug te blikken.

TRANSIT 2008: Spectra ensemble creëert Cardhu van Luc Brewaeys, New York New Music Ensemble creëert Fragrances van Annelies Van Parys. Op tournee krijgt Van Parys lovende kritieken in de Amerikaanse pers. Cardhu staat op het programma in Zagreb, Amsterdam en op de Biënnale van Venetië. Ook het magistrale Feuillage du Cœur van Serge Verstockt trekt de aandacht: klarinet en coloratuursopraan Elise Caluwaerts versmelten in een virtuoze symbiose.

Maar geen openingsconcert zonder creaties van eigen bodem. Filip Rathé zorgt voor twee liederen op tekst van zijn favoriete Spaanse dichter Federico Garcia Lorca. Daan Janssens experimenteert met de cimbalom, een Hongaars volksmuziekinstrument.
GAIDA
Twee dagen later is SPECTRA te gast op het prestigieuze festival GAIDA in Vilnius (Litouwen); één van de belangrijkste festivals voor hedendaagse muziek in Centraal-Europa.

SPECTRA brengt een programma waarvan het leeuwendeel uit Vlaams werk bestaat. Drie generaties vertellen hun verhaal.

De jonge componisten Daan Janssens en Frederik Neyrinck componeerden reeds verschillende werken in opdracht van het ensemble. Hun (Paysages – études) IV en Gestalt VIII gaan de dialoog aan met een creatie van de aanstormende Litouwse componiste Justina Repeckaite.

De Poolse Hanna Kulenty is centrale figuur in het Gaida Festival. Haar Crossing lines vormt samen met Avec Diamants Extrêmes van Filip Rathé de link naar de historische hoekstenen van dit programma. Nora Petrocenko zingt Karel Goeyvaerts’ ontroerende Les voix du Verseau, een voorbode op het komende Aquariustijdperk met nieuwe intermenselijke relaties. Gérard Griseys magistrale Talea evoceert de contrasterende tijdsbeleving van insecten, mensen en walvissen.


 
Facebook Soundcloud YouTube Flickr
Spectra ensemble for contemporary music

Bijlokekaai 3, 9000 Gent | info@spectraensemble.com

Uitschrijven