Spectra Ensemble
 
SPECTRA seizoen '14-'15

No hay camino, hay que caminar

Er is geen weg, maar gaan moéten we. Drie maal zeven jaar geleden begon SPECTRA vol nieuwsgierig enthousiasme een zoektocht naar muziek van onze tijd en haar plaats in onze maatschappij. Ook dit seizoen zetten we deze reis verder, met verkregen antwoorden en steeds nieuwe vragen als bagage, met een schare componisten – waarmee we in de loop der jaren een hechte band ontwikkelden – als trouwe reisgenoten en met historische voorgangers als bakens. Dit seizoen gaat SPECTRA opnieuw op ontdekkingstocht door tijd en ruimte – met muziek als kompas – naar verre, lokkende horizonten en verdieping dichtbij, met of zonder uitgestippelde weg, maar vastbesloten om te gaan. Ook benieuwd?
- Artistiek leider Filip Rathé

SPECTRA opent het seizoen op zaterdag 20 september om 22u op het festival Musica Sacra Maastricht met Sternenrest van Willem Boogman. Deze compositie verklankt de levensloop van de ster 'HD 129929', waarvan astroseismologe Conny Aerts de trillingsfrequenties onderzocht. Meer info via deze link of onderaan deze nieuwsbrief.

Wie het wat dichter bij huis zoekt, kan op zaterdag 4 oktober gratis terecht op NUIT BLANCHE in het Brusselse beursgebouw. SPECTRA brengt er om 20u, 21u, 22u, 23u én middernacht live muziek bij 14 EMOTIONS - Allegoria Via Dolorosa van Klaus Verscheure. Deze video-installatie is gebaseerd op de iconografie van de klassieke kruisweg, maar ontdaan van religieuze connotaties. De Britse singer-songwriter Tom McRae tekende voor de muziek. Meer info via deze link of onderaan deze nieuwsbrief.

Meer info over het komende seizoen vind je in onze seizoensbrochure, die je hieronder kan downloaden. Een papieren versie kan je altijd meenemen op één van onze concerten of aanvragen via katrien.wemel@spectraensemble.com. Wie in september onze cd bestelt, krijgt de seizoensbrochure uiteraard meegeleverd.


14 EMOTIONS - Allegoria Via Dolorosa


Schilder-cineast Klaus Verscheure baseerde zijn video-installatie op de iconografie van de klassieke kruisweg, ontdaan van religieuze connotaties. De ‘Via Dolorosa’ als metafoor voor het schuldgevoel, opgedrongen door religies. Een spiegel van de hedendaagse maatschappij? Singer-songwriter Tom McRae componeerde de beklijvende soundtrack.
SPECTRA voert die live uit tijdens Nuit Blanche Paris op 1 oktober in de Eglise Saint-Sulpice.lees meer ...


Sternenrest


De Nederlandse componist Willem Boogman liet zich voor ‘Sternenrest’ inspireren door ‘HD 129929’, een ster waarvan astroseismologe Conny Aerts de trillingsfrequenties onderzocht. Op basis van die gegevens componeerde Boogman een werk voor elektrische gitaar, glaspercussie, SPECTRA en electronics. Het geheel wordt gespatialiseerd via een geraffineerd systeem van 192 luidsprekers (Wave Field Synthesis) waarin het publiek wordt ondergedompeld.
lees meer ...
 
Facebook Soundcloud YouTube Flickr
Spectra ensemble for contemporary music

Bijlokekaai 3, 9000 Gent | info@spectraensemble.com

Uitschrijven