Spectra Ensemble
 
SPECTRA 20!

31 mei 1993 - 31 mei 2013

 

 

 

Maandag 31 mei 1993. In de Balzaal van de Gentse Vooruit brengen acht enthousiaste musici werk van Frank Nuyts, Karel Goeyvaerts, Arnold Schönberg en Morton Feldman.
Het programma is een evenwichtige caleidoscoop van jong en oud, Vlaams en internationaal. Twintig jaar — en een vijfhonderdtal concerten — later is dit nog steeds waar SPECTRA voor staat.

Inmiddels is SPECTRA hét platform bij uitstek voor in Vlaanderen levende en werkende componisten. De voorbije twintig jaar werden talloze werken gecreëerd en herhaaldelijk in binnen- en buitenland uitgevoerd op concerten en tijdens happenings.

Het twintigste jaar, dat vandaag een aanvang neemt, is een rijk gevulde verderzetting van dit traject.

 

Elle est moi und Töte mich, de nieuwe kameropera van Joris Blanckaert gaat in première in de concertruimte van partner OPERASTUDIO Vlaanderen.

Tijdens Theater Aan Zee brengt het ensemble naast LINT, met muziek van Walter Hus en beeld van de gerenommeerde graphic novel kunstenaar Chris Ware, ook de herneming van de succesvolle muziektheatervoorstelling De Noces. Deze voorstelling, een waar huwelijksfeest tussen theater, muziek en kookkunst, met WALPURGIS, de ROOVERS en SPECTRA, speelde inmiddels vijftig maal in o.a. Antwerpen, Charleroi, Tarbes (F) en Terschelling (OEROL-Festival).

 

Samen met Guy Cassiers (Toneelhuis) en Dominique Pauwels (LOD) toert SPECTRA met de creatie van MCBTH. Meer dan 30 voorstellingen staan geprogrammeerd waaronder het prestigieuze Festival Musica in Strasbourg.

Voor het Oostendse Mu.ZEE ontwerpt SPECTRA de happening L'Alphabet Sourd Aveugle in het kader van de retrospectieve van artistieke surrealistische duizendpoot E.L.T. Mesens.

 

SPECTRA kijkt vol verwachting uit naar de eerste samenwerking met stadsgenoot les ballets C de la B voor de dansproductie ASOBI van de Japanse choreografe Kaori Ito.

Twee nieuwe composities van Frederik Neyrinck en Daniel D' Adamo flankeren Sciarrino's Infinito Nero in een multimediale voorstelling omtrent de waanzinnige visioenen van de zestiende-eeuwse visionaire mystica Maria Maddalena de' Pazzi. De poëtische machine van kunstenaar Jerry Galle vervoegt het ensemble in een bevreemdende tocht naar het onbewuste.

 

Naast deze seizoensproducties springen twee bijzondere concerten in de kijker. In de Gentse Handelsbeurs speelt het ensemble drie meesterwerken die de afgelopen twintig jaar een unieke plaats in SPECTRA's repertoire hebben bekleed: Goeyvaerts' Zum Wasserman, Viviers Bouchara en Ligeti's Klavierkonzert.

 

Het verjaardagsconcert, op 25 oktober in het Kraakhuis van partner Muziekcentrum De Bijloke, wordt door KLARA gecapteerd en op CD uitgebracht. Op het programma staan werken die recent in opdracht van het ensemble werden geschreven.

 

...SPECTRA, twintig jaar jong,
met een blik op de wereld,
zonder dogma's, de grenzen voorbij...

 

Naar aanleiding van 20 jaar SPECTRA had Annemie Tweepenninckx op 30 mei voor het KLARA-programma BABEL een gesprek met artistiek leider Filip Rathé.

Om het interview te beluisteren, klik hier (01:13)

_______________________________________________________________________________

EERSTVOLGENDE CONCERTEN

 

01/06/2013 20u00
Gent
Operastudio Vlaanderen
04/06/2013 20u00
Gent
Operastudio Vlaanderen
05/06/2013 20u00
Gent
Operastudio Vlaanderen
09/06/2013 20u00
Elle est moi und töte mich
Gent
Operastudio Vlaanderen
07/08/2013
17u00 & 20u00
Oostende
Theater Aan Zee
08/08/2013 20u30
Oostende
Theater Aan Zee
09/08/2013
15u00 & 20u30
de Noces
Oostende
Theater Aan Zee
10/08/2013
15u00 & 20u30
Oostende
Theater Aan Zee

 

 

 
Facebook Soundcloud YouTube Flickr
Spectra ensemble for contemporary music

Bijlokekaai 3, 9000 Gent | info@spectraensemble.com

Uitschrijven