Spectra Ensemble
 
Bij de Buren en vooruitblik 2013

BIJ DE BUREN / Nas & Brewaeys: een rijkgeschakeerd dubbelportret van hedendaagse muziek uit Nederland en België

 

 

SPECTRA gaat op bezoek bij de buren: twee ensembles, twee componisten, elk uit één van de aangrenzende landen, samen en tegenover elkaar. SPECTRA en het in Amsterdam residerende Nieuw Ensemble brengen werk van de Vlaming Luc Brewaeys en de Nederlandse Mayke Nas. Beide componisten ontdekken muziek in het alledaagse met onalledaagse verbeeldingskracht. Zo bijvoorbeeld brengt de Vlaming Luc Brewaeys (°1959) met 'Cardhu' en 'Oban' een hommage aan twee van zijn favoriete whiskymerken. De Nederlandse Mayke Nas (°1972) brengt met 'La Belle Chocolatière' en 'La Chocolatière Brûlée' dan weer hulde aan het cacao-meisje op de Droste-blikjes. Op het programma staan verder Brewaeys' 'Painted Pyramids' en Nas' 'Douze Mains' en 'Anyone can do it'. Stof genoeg voor een rijkgeschakeerd dubbelportret.

 

13/12/2012 - 20:15
Amsterdam (NL): Muziekgebouw aan 't IJ
Meer info


PALIMPSEST: Wanneer componisten een nieuw licht laten schijnen op hun bestaande partituren...

 

 

Een palimpsest is een hergebruikt stuk perkament: de bovenste laag ervan werd afgeschraapt zodat het kostbare materiaal opnieuw beschreven kon worden. Anders is het gesteld met het 'overschrijven' dat tal van componisten toepassen op eigen werk. Soms verschijnt de 'oudere' partituur in een nieuw licht, zoals bij Luc Brewaeys' 'Painted Pyramids', waar een werk voor piano solo een polychrome inkleuring krijgt. Petra Vermote recycleert klanken, instrumentale timbres en akkoorden die ze spectraal analyseert ('Re-search') en andermaal verwerkt om er nieuw werk mee op te bouwen ('Re-Architecture'). Voor Luciano Berio is het schrijven van een nieuwe partituur met hetzelfde materiaal de beste manier om muziek te ontleden, o.a. in zijn 'Chemins II'. Bij Wolfgang Rihm is het schilderkunstige een constante inspiratiebron voor zijn compositorisch werk, dat hij als het ware laag boven laag brengt.

 

16/01/2013 – 20:00
Antwerpen, deSingel

Meer info


Vooruitblik op 2013...

 

Met de eindejaarsfeesten in zicht blikken we graag vooruit naar het nieuwe jaar 2013. Voor SPECTRA wordt dit een jubileumjaar waarbij we de 20ste verjaardag van het ensemble zullen vieren. Meer nieuws daarover in onze volgende nieuwsbrief, maar noteer nu alvast volgende data in uw nieuwe agenda:

16/01/2013 - PALIMPSEST - ANTWERPEN: deSingel
29/01/2013 - DOUZE CHANSONS - TILBURG (NL): De Link
19/02/2013 - MIDDLE EAST - BREDA (NL): Chassé theatre
21/02/2013 - MIDDLE EAST - CHARLEROI: PBA
01/03/2013 - LINT - ANTWERPEN: deSingel
27/04/2013 - LINT - KORTRIJK: Festival van Vlaanderen
16/05/2013 - LINT - GENT: Vooruit

 
Facebook Soundcloud YouTube Flickr
Spectra ensemble for contemporary music

Bijlokekaai 3, 9000 Gent | info@spectraensemble.com

Uitschrijven