Spectra Ensemble
 
Nieuwsbrief Februari 2012

EEN DICHTBUNDEL, EEN KOOR, EEN STRIPVERHAAL

EN MUZIEK NATUURLIJK!

SPECTRA heeft het nieuwe jaar stevig ingezet met een planetenweekend in Amsterdam 

(zie het fotoverslag op onze website).

En het drukke voorjaar gaat verder, waarbij er meer dan muziek alleen te beleven valt...
*Voor 'Douze Chansons' liet SPECTRA de 12 gedichten uit de gelijknamige dichtbundel van Maurice Maeterlinck muzikaal omkaderen door componisten uit binnen- en buitenland.
*In Luxemburg slaat SPECTRA voor 'In phase with J.S. Bach' de handen in elkaar met percussionist, vibrafonist en componist Pascal Schumacher.
*Met 'Les Noces' zetten SPECTRA en het Vlaams Radio Koor de 10e verjaardag van het Concertgebouw Brugge extra kracht bij.

*En met 'LINT' brengt SPECTRA een heus stripconcert, waarbij Walter Hus de gelijknamige graphic novel van striplegende Chris Ware op muziek zette.


DOUZE CHANSONS: poëtisch concert in het kader van Maeterlinck100
Vrijdag 3 februari - 20.00 - Pacificatiezaal/Stadhuis Gent (gratis inkom)

 

 

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Maurice Maeterlinck's Nobelprijs literatuur, creëerde SPECTRA een nieuw project 'Douze Chansons'. Aanzet is de gelijknamige dichtbundel die Maeterlinck in 1896 publiceerde. De twaalf gedichten - pure symbolistische poëzie met ondertonen van mysterie, angst en somberheid - inspireerde hij naar eigen zeggen op Vlaamse kinder- en volksliederen. De muzikaliteit van de teksten inspireerde SPECTRA tot een prestigieus internationaal project, waarbij verschillende componisten uit binnen- en buitenland de opdracht kregen de gedichten muzikaal te omlijsten. Actrice Sara De Bosschere brengt de gedichten in een Nederlandse vertaling.

 

De componisten zijn: George Van Dam (B), Daan Janssens (B), Daniel D' Adamo (F), Anthony Fiumara (NL), Frederik Neyrinck (B), Annelies Van Parys (B), Ji Sun Yang (Korea), Willem Boogman (NL), Juan Manuel Artero (SP), Janco Verduin (NL), Jean-Luc Fafchamps (B).

 

De toegang is GRATIS, reserveren is noodzakelijk.
Dit kan via info@spectraensemble.com of op 0472/357 838 of 09/335 87 97

 

Meer info: www.maeterlinck100.be
Met de steun van Stad Gent / openingsevenement van het Maeterlinckcolloquium, dat op

4 februari plaatsvindt in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde.


IN PHASE WITH J. S. BACH: Spectra opnieuw naar het buitenland
Zaterdag 11 februari – 20:00 – Centre CAPe, Ettelbrück (Luxemburg)

 

 

Samen met de Luxemburgse percussionist, vibrafonist en componist Pascal Schumacher en zijn kwartet interpreteren SPECTRA en leden van het Spiegel String Quartet de muziek van Johann Sebastian Bach op hun eigen manier.

 

Meer info: www.cape.lu


LES NOCES: Verjaardagsfeest van het Concertgebouw Brugge
Zaterdag 25 februari – 20:00 – Concertgebouw Brugge

 

 

Igor Stravinsky (1882-1971) schreef Les Noces voor het dansgezelschap van Sergei Diaghilev, Les Ballets Russes. Na lang worstelen met de orkestratie, koos Stravinsky voor de spectaculaire bezetting van vier piano's, slagwerk, koor en vier vocale solisten. Dit levert een primitieve klank op die wonderwel past bij de Russische boerenbruiloft waarvan in de tekst sprake is. Het is echter bovenal de ritmische drive die dit ballet tot een typisch stravinskiaans ritueel maakt. De bezetting en het accent op ritme zijn meteen de twee eigenschappen die het werk linken met Steve Reichs (°1936) Music for 18 musicians. Reich gebruikt onder andere vier piano's, melodisch slagwerk en vier vrouwenstemmen. De oerkracht van Stravinsky's muziek ruimt hier plaats voor een statisch klankbeeld met subtiele ritmische verschuivingen. SPECTRA brengt dit concert samen met het Vlaams Radio Koor.

 

Meer info: www.concertgebouw.be


CHRIS WARE ONTWERPT DE AFFICHE VOOR 'LINT';
Stripconcert met creatie van Walter Hus naar de graphic novel van Chris Ware
Vrijdag 2 & zaterdag 3 maart - 20:30 - KVS Brussel

 

LINT, het nieuwe strip-operaproject met creatie van componist Walter Hus (°1959) is de perfecte kennismaking met het grootste stripgenie van de laatste 20 jaar: Chris Ware. Het gelijknamige boek schetst het levensverhaal van Jordan Wellington Lint, die uitblinkt in foute keuzes en gemiste kansen. De leidmomenten, contrapunten en andere muzikale elementen in dit beeldverhaal trokken de aandacht van Walter Hus. Samen met Angélique Willkie en SPECTRA bouwt hij deze fabuleuze graphic novel om tot een stripconcert.
Chris Ware ontwierp de affiche, een voorsmaakje van zijn werk dat zal geprojecteerd worden tijdens de voorstelling.
 

Meer info: www.kvs.be


LEES OOK MEE OP FACEBOOK:

 

 
Facebook Soundcloud YouTube Flickr
Spectra ensemble for contemporary music

Bijlokekaai 3, 9000 Gent | info@spectraensemble.com

Uitschrijven